UtamaResepi Kuih Muih Cucur Kosong

Cucur Kosong

Posted in : Kuih Muih on by : Nor Rabiatul Adawiyah

Cucur Kosong adalah menu yang paling sesuai untuk mereka yang sibuk dan tidak ada banyak masa untuk memasak. Selain rasa yang sedap, hidangan ini juga sesuai disajikan untuk semua peringkat umur terutama untuk kanak-kanak. Kali ini, kualisudip.com akan berkongsi resepi mudah dan ringkas Cucur Kosong untuk panduan anda semua.

Bahan Masakan

 • 2 Cawan Tepung Gandum
 • 1/2 Cawan Tepung Beras
 • 1/2 Sudu Teh Garam
 • 2 Sudu Besar Gula
 • 1 Biji telur
 • Air secukupnya
 • Minyak secukupnya

Cara Penyediaan Cucur Kosong

 1. Dalam sebuah mangkuk besar, campurkan tepung gandum, tepung beras, garam, dan gula. Gaul ratakan bahan-bahan kering tersebut.
 2. Masukkan telur ke dalam campuran tepung. Secara perlahan-lahan, tambahkan air sedikit-sedikit ke dalam campuran tepung sambil dikacau. Teruskan mengacau dan menambahkan air sehingga adunan menjadi seperti adunan cecair yang pekat. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu pekat. Anda boleh menyesuaikan jumlah air mengikut keperluan.
 3. Panaskan minyak dalam kuali yang dalam dan besar di atas api sederhana.
 4. Apabila minyak telah panas, ambil satu sudu besar adunan cucur dan tuang perlahan-lahan ke dalam minyak yang panas. Anda boleh menggoreng beberapa cucur sekaligus, bergantung kepada saiz kuali anda.
 5. Biarkan cucur memasak dalam minyak sehingga bahagian bawahnya menjadi keperangan dan keemasan. Kemudian, terbalikkan cucur dan teruskan memasak sehingga kedua-dua bahagian menjadi keperangan dan keemasan.
 6. Angkat cucur dari minyak dan toskan minyak berlebihan pada tisu dapur.
 7. Siap untuk dihidang dan dimakan.

Hidangan ini akan lebih sedap dengan pilihan topping seperti gula melaka, kelapa parut, sambal bilis, asam pedas daging, asam pedas sardin dan lain lain yang sesuai. Resepi ini akan menghasilkan cucur yang rangup di luar dan lembut di dalam. Anda juga boleh menambahkan bahan-bahan lain seperti jagung manis, ikan bilis atau kelapa parut ke dalam adunan cucur untuk memberikan variasi rasa. Selamat mencuba!

Untuk menu seterusnya, kualisudip.com telah menyediakan resepi Lempeng Kosong untuk anda semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *